Webtown blog

Gondolataink cikkekbe rendszerezve

Akadálymentesítés a weben - Mi ez és miért éri meg?

Tóth Enikő

Akadálymentesítés a weben - Mi ez és miért éri meg?

Az akadálymentesítést ma már törvény írja elő. Kevesen tudják azonban, hogy ez az elv nem csak a középületek lépcsője mellé felhúzott rámpát vagy a Braille-írással feliratozott térképet jelenti. Az információt is akadálymentesíteni kell - ebben pedig a weboldalaknak is kulcsfontosságú szerep jut. A közszférában használt honlapokat már ma is akadálymentessé kell tenni, de a cégek sem járnak rosszul, ha könnyebben hozzáférhetővé teszik a tartalmat. Mit jelent a webes akadálymentesítés? És vajon miért érdemes e szerint eljárni?

Mit jelent az, hogy akadálymentes?

Az akadálymentesítés szót elsősorban azokra a dolgokra használjuk, amelyeket mindenki számára elérhetővé teszünk. Ez leggyakrabban azt jelenti, hogy a tervezők figyelembe veszik, hogy az eltérő szükségletekkel, például fogyatékossággal élők is használni tudják az adott eszközt, épületet, programot.

Az épületek akadálymentesítéséről viszonylag sok szó esik. Ma már rengeteg technika létezik, amellyel meg lehet könnyíteni a közlekedést és a tájékozódást. A mozgáskorlátozottaknak például korlátok, rámpák, lépcsőliftek segítenek. A látássérültek közlekedését “vakvezető sávok” (a burkolatba mélyített vagy kidomborított jelek), kontrasztos jelölések (például a lépcső szélére festett rikító sárga színű csík) támogatják. A hallássérülteknek az indukciós hurok illetve különböző villanófényes jelzések jelentenek könnyebbséget az ügyintézésben, várakozásnál.

A domborbetűs Braille-írás a vakok és gyengénlátók tájékozódását segíti

Az információs akadálymentesítés egy kicsit mást jelent. Ilyenkor az adatokat, tényeket, utasításokat tesszük bárki számára befogadhatóvá. Ebben kétféle irány létezik:

 • A könnyen érthető kommunikáció, amikor maga a szöveg, vagy multimédiás tartalom készül el úgy, hogy könnyen értelmezhető legyen. Ez első sorban a nyelvhasználatban vagy tanulásban akadályozott közösség számára jelent könnyebbséget. Egy könnyen érthető szöveg rövid mondatokból áll, a felhasznált fogalmak könnyen meghatározhatók, nincsenek homályos utalások, minden szó szerint értendő a szövegben. A videók, képek kontrasztosak, nincsenek nagy áttűnések, háttérzene, vizuális effektek.
 • A technikai akadálymentesítés, amikor a tartalmat azoknak is hozzáférhetővé tesszük, akik valamilyen érzékszervi akadályozottság miatt nem tudnák elérni azt. A szöveg például nagybetűs és kontrasztos, hogy a gyengénlátók is könnyen olvasni tudják, a videókhoz, multimédiás tartalmakhoz pedig felirat elérhető. Ide tartozik az úgynevezett hangos kommentár is, amikor egy hang közvetíti a videóban látható eseményeket, így az is követni tudja, mi történik, aki nem látja a képeket.

Bár az akadálymentesítést első sorban a fogyatékossággal élők érdekében szokták alkalmazni, a módszerek egy része mindenkinek hasznos lehet. A könnyen érthető kommunikáció elve például segít tisztázni a félreértéseket, elkerülni, hogy egy fontos szöveg kétértelmű maradjon. A vizuális akadálymentesítés azoknak is jól jöhet, akik gyengébb minőségű internetkapcsolattal, vagy régebbi eszközökkel rendelkeznek.

Akadálymentesítés a weben - könnyű csinálni, de nem könnyű helyesen

A webes akadálymentesítés viszonylag egyszerű, hiszen egy honlapon gyakorlatilag korlátlan mennyiségű információt lehet megjeleníteni. Egy kattintással át lehet váltani egy szöveg könnyen érthető vagy kontrasztos változatára, egy videót két-három verzióban is fel lehet tölteni - kommentárral, felirattal, jeltolmácsolással is. A probléma csak az, hogy a szándék még nem feltétlenül jelenti, hogy az általunk választott megoldás valóban használható.

Az internet akadálymentesítésének hőskorában a látássérülteknek szánt akadálymentesítés csúcsát a weboldalak kontrasztosítása jelentette. Ezzel a megoldással még ma is sokszor lehet találkozni  Legtöbbször egy sárga alapon három fekete pöttyöt ábrázoló ikonnal tudunk a honlap kontrasztos verziójára váltani. Ilyenkor a betűméret nagyobb, a szöveg pedig sötét alapon sárga vagy zöld színnel jelenik meg. Ez a változat sokszor egyszerűbb, mint az eredeti lap felépítése, nincsenek például legördülő menük, “drop-down” listák.

Ezzel az elvvel több probléma is van:

 • Sokan egyszerűen nem találják az akadálymentes változatot, hiszen az oda vezető ikon túl kicsi.
 • Nehéz a navigáció, mert gyakran előfordul, hogy az akadálymentes oldalon nincs menü, vagy a szövegben található linkek nem az akadálymentes változatra visznek.
 • Sokszor az akadálymentes szöveget, verziót nem frissítik, így az itt található tartalom elavult.

Az akadálymentesítés akkor tud igazán hatékony lenni, ha következetes, vagyis, akinek szüksége van a könnyített hozzáférésre, az pontosan tudhatja, hol és hogyan keresse azt. Erre ma már egységes szabványok is léteznek, de nem árt figyelembe venni a különböző szervezetek ajánlásait sem.

A látássérülteknek szóló információkat sokszor a látássérültség nemzetközi piktogramjával, sárga alapon három fekete ponttal jelölik

Mitől lesz egy honlap akadálymentes?

Az akadálymentességnek különböző lépcsői vannak. Ezekre sokszor nincsen szabvány vagy speciális ajánlás, hiszen a józan ész is ezeket a szabályokat diktálja. Az első és legfontosabb a következetes felhasználói élmény, amely mindenki számára könnyebbséget jelent. Ha megfelelően odafigyelünk a UX designra, sokkal kényelmesebb lesz használni a weboldalt, vagy akár portálrendszert. Íme néhány dolog, amit ilyenkor érdemes figyelembe venni:

 • Logikus tartalmi struktúra. Érdemes olyan tartalmi rendszert létrehozni, amelyik jól felépített és követhető. Jó, ha a különböző oldalak és aloldalak logikusan épülnek egymásra. Itt nem kell bonyolult dologra gondolni. A Webtown honlapján például a “Szolgáltatásaink” menüpontra kattintva az általunk kínált tevékenységek leírása elérhető, de nem húzzuk be ide a blog cikkeit, hiszen aki szolgáltatást venne igénybe, valószínűleg gyorsan szeretné átlátni, miben tudunk segíteni, nem a mélyebb szakmai összefüggésekre kíváncsi.
 • Logikus felépítés. Sokat segít, ha a hasonló oldalak hasonló struktúrát kapnak, ha a gombok következetesen hasonló színűek, az oldalak azonos stílusúak. Jó, ha a felhasználó azonnal látja, hogy amit megpillantott, az kattintható link-e, esetleg csak egy kiemelés.
 • Az egyszerűség elve. Jó, ha mindenki csak annyi információt kap elsőre, amennyit be tud fogadni, és amire valóban szükség van. Ha például a honlap egy része a magánszemélyeknek, egy másik része viszont a céges partnereknek szól, jó ötlet lehet elválasztani az információkat, megmutatni, hogy egy ajánlat csak vállalkozóként vagy csak magánszemélyként igénybevehető-e.

Ezek után jöhet a tartalom akadálymentesítése. Ez jelenti az érthető megfogalmazást, a multimédiás tartalmak kiegészítését audio kommentárral vagy felirattal, az eredetileg képként elérhető táblázatok “szövegesítését”.

A fenti műveletekhez még nincsen szükség különösebb informatikai ismeretekre. A következő lépéshez, a kód szintű akadálymentesítéshez viszont már annál inkább.

Az akadálymentesítés szabványainak megfelelő kódot elsősorban a látássérült emberek igényei hozták létre. A vak és gyengénlátó emberek jelentős része ugyanis valamilyen képernyő felolvasó szoftver segítségével böngészik.

Az egyszerű, szöveges honlapok korában a képernyőfelolvasó szoftvernek könnyű dolga volt, hiszen elég volt szó szerint felolvasni a weblap szövegét. Mára azonban a legtöbb oldal multimédiát használ és interaktív. A szövegbe beágyazva gombokat, űrlapokat, videókat, diavetítéséket találunk, a lap alján hozzászólásokat lehet olvasni, a szövegbe be lehet emelni más lapok tartalmait - például egy Facebook-poszt vagy Instagram-kép beágyazásával.

Nem elég tehát tudni, milyen szöveg van a képernyőn. Az is fontos, hogy az adott információ hová tartozik és hogyan használható. A képernyőfelolvasó szoftverek ezért nem csak “elmesélik”, milyen szöveg van a monitoron, hanem a kódba is “belenéznek”. Ha például a gombon egy “További információ” felirat szerepel, a képernyő felolvasó program azt mondja majd:

Gomb - További információ

Az alapvető funkciók egy részét a szoftverek képesek felismerni, a helyzet azonban nem mindig egyértelmű. Ha például egy űrlapon a szállítási címet és a számlázási címet is szeretnénk elkérni, több egyforma mezőnk is lesz. Egy látó felhasználó könnyen megtalálhatja a “Szállítás és számlázási cím megegyezik” mezőt. A felolvasó szoftver számára ez nehezebb - meg kell oldani, hogy lássa a mezőt, még azelőtt, hogy a felhasználó elveszne a sok, egyforma nevű űrlap ablak töltögetésében

Erre akkor van lehetőség, ha a weblap nem csak a felszínen, hanem a háttérben is következesen van felépítve - például egységes az űrlapmezők neve (az irányítószám nem csak “négyjegyű szám”, hanem “irányítószám” címke alatt fut).

Mivel lehet segíteni az akadálymentesítést?

Természetes egy vállalati honlap vagy portál rendszer esetében sem életszerű, hogy minden egyes kisebb módosítást fejlesztő végezzen. Megvan az igény arra, hogy bárki szerkeszteni tudja a tartalmakat, akár úgy is, hogy gombot, űrlapot, funkciót ad a meglévő oldalhoz, esetleg teljesen új lapot rak össze.

Erre a célra ma már különböző CMS-eket, vagyis tartalomkezelő rendszereket használnak. Az egységesség nem csak a képernyő elolvasó szoftvernek, hanem a felhasználónak is segít. Egy ilyen rendszerben létre lehet hozni különböző paneleket, tartalmi csoportokat, összetevőket, amelyekből aztán fel lehet építeni egy-egy konkrét oldalt. Ezeknek a struktúrája általában már eleve olyan, amit a felolvasó programok is kezelni tudnak.

Az ügyfeleinknek általában a Liferay portálrendszer alkalmazását szoktuk javasolni. Ez a rendszer több szempontból is praktikus:

 • Kódolási ismeretek nélkül, szerkesztői jogosultsággal is nagyon sok módosítást lehet végezni, tehát a tartalmat könnyű szabályosan és rendszeresen frissíteni.
 • Nagyon sok oldalt és funkciót lehet egy darab, egységes szerkesztői felületen kezelni - tehát még egy bonyolult honlaprendszer esetében is könnyű tartalmilag következetesnek maradni.
 • Különböző beállítások segítségével akár teljesen személyre szabott tartalmat is meg lehet jeleníteni a felhasználók számára. Ez lehetővé teszi, hogy a felhasználó képességeihez alkalmazkodjon az információátadás. Ha például valakinek nyelvi korlátok miatt könnyen érthető szövegre van szüksége, lehetőség van arra, hogy számára ezek a tartalmak jelenjenek meg először.

Miért éri meg akadálymentesíteni egy weboldalt?

Magyarországon a törvény egyelőre csak a közszférabeli honlapok akadálymentesítését írja elő, de még ezek esetében is ritkán hallani olyat, hogy valaha megvizsgálták volna, vajon tényleg mindenben megfelel-e a szabványoknak az adott tartalom. Pedig az akadálymentesítés nem csak a közszféra és nem csak a fogyatékossággal élők érdeke. Minden honlapot érdemes lenne a lehetőségekhez mérten mindenki számára hozzáférhetővé tenni.

: Az akadálymentesség nem fogyatékosügyi probléma

Hogy miért?

 • A látássérültséggel vagy más kihívásokkal élő emberek ma már egyre több esetben folytatnak aktív, teljesen önálló életmódot, így ők is fogyasztók a piacon. Ha hatékonyan tudjuk megszólítani őket, új célcsoportot nyerhetünk a vállalkozás számára.
 • A könnyen hozzáférhető információ segít elkerülni a félreértéseket. A könnyen érthető nyelvezettel írt szövegek, magyarázatok sokszor az átlag felhasználónak is segítenek, hogy biztos kézzel hozzon döntést.
 • Ami jó a felolvasó programnak, az jó a keresőnek is. A következetesen felépített honlap nem csak a látássérültek helyzetét könnyíti meg, de a keresőben elért helyezésünkre is pozitív hatással lehet.
 • A tartalomfogyasztási szokások változnak. Ma már sok teljesen átlagos felhasználó is alternatív megoldásokat használ az információszerzésre. Sokan olvastatják fel géppel maguknak a tartalmat például vezetés, takarítás, futás közben, mások feliratosan is szívesen megnéznek egy videót ingázáskor. Minél többféleképpen és jobban hozzáférhető a tartalom, annál biztosabb, hogy elérjük vele a kívánt közönséget.

A hozzáférhető és mindenki számára kényelmesen használható világ kialakítása nem csak azok számára fontos, akik valamilyen kihívással élnek. Az egyszerűbb, praktikusabb megoldások biztonságérzetet nyújtanak, a munkát, vásárlást, rendelést is stresszmentesebbé teszik. Az akadálymentesítés tehát közös érdek - érdemes egy kis időt és energiát fektetni a rendszer átgondolásába.