Webtown blog

Gondolataink cikkekbe rendszerezve

Webes kurzusok - Kihagyhatatlan lehetőség

Tóth Enikő

Online oktatás - Kihagyhatatlan lehetőség

A különböző képzések és tanfolyamok a koronavírus miatti társadalmi távolságtartás első áldozatai voltak. A zsúfolt, apró tantermekben vagy éppen tömeget befogadó előadókban tartózkodni sokáig nem volt biztonságos. Szerencsére a legtöbb oktatási hely hamar át tudott váltani az online kurzusok megtartására. Ezzel pedig a webes tanfolyamok végérvényesen és megkerülhetetlenül részei lettek az internetes szolgáltatások piacának. Ma már ilyen lehetőséget ajánlani szinte kötelező. Lássuk, kell-e tartani attól, hogy online kurzust indítsunk!

E-learning rendszer: típusok, kérdések, módszerek

A(z online) távoktatás már egyáltalán nem ismeretlen fogalom - levelező oktatás már a múlt század közepén is létezett. A digitalizáció azonban sokat egyszerűsített a kurzusok szervezésén. Ma már beiratkozni, vizsgázni, tanulni is sokkal egyszerűbb és rugalmasabb. Fejlett technikai eszközökkel akár közösen is lehet dolgozni. Az előadásokon valós időben is részt vehetünk a világ bármelyik pontjáról vagy választhatunk olyan képzést is, amelyet bármikor és bárhonnan, rugalmas haladással teljesíthetünk. 

Megfelelő szoftver segítségével az oktatás interaktív lehet.

Ma a kurzusokból már elég széles a kínálat. 

 • A legegyszerűbb kurzusok csak tananyagból és néhány önellenőrző kérdésből állnak, amelyek a megértést segítik. Legtöbbször ezek a kurzusok valamilyen élő vizsgával zárulnak.

 • Vannak kurzusok, ahol a tananyag utáni feladatok teljesítése a továbbhaladás feltétele. A tanuló hozzáfér az összes leckéhez, de csak akkor, ha az egymásra épülő modulokat teljesítette. 

 • Léteznek kurzusok, ahol rendszeresen érkezik tananyag - általában felvett videó vagy hanganyag formájában, de csak leckék, esetleg nagyobb, teljesítendő feladatok tartoznak egy-egy leckéhez. Ezek a kurzusok főleg azoknak segítenek, akiknek a megértéshez nem elég az olvasott szöveg, szükségük van valamilyen plusz támpontra, beosztásra.

 • Sokan az élő kurzus lehetőségét választják. Ilyenkor a résztvevők élőben követhetik az előadást, nem egyszer interaktívan, valamilyen szoftver, például Skype, Zoom vagy BlueJeans segítségével. 

Természetesen vannak, akik a fenti megoldások különböző kombinációit alkalmazzák. Az online kurzusok nem csak akkor lehetnek hatékonyak, ha valamilyen okból a frontális oktatás, a személyes megjelenést igénylő részvétel meghiúsul. Akkor is sokat segíthetünk vele a munkatársaknak, ha komplex anyagokat, precíz ismereteket kell pontosan, rövid idő alatt elsajátítani. 
 

Online kurzus a közönségnek - mikor érdemes elindítani?

Vannak cégek, akik valamilyen terméket vagy szolgáltatást értékesítenek, és vannak, akik magát a tudást igyekeznek átadni. Az előbbi csoportba tartozik partnerünk, a Liferay keretrendszer fejlesztője is. A második csoportja az oktató cégeké: nyelviskoláké, oktatásszervező központoké, képzőhelyeké. 

Számukra a digitális oktatás a következőket jelenti:

 • Személyes kapcsolat nélkül lehet részt venni a képzésen, így akár egy koronavírus-járványhoz hasonló helyzetben is zavartalanul folyhat az oktatás.

 • Nincs szükség terembérlésre, sőt, akár informatikai felszerelések biztosítására sem. 

 • Kiterjeszthető az oktatás akár olyan célcsoportokra is, akik nem tudnának kötött időben vagy helyen megjelenni. 

 • A kurzusok kis energiabefektetéssel elindíthatók. Egy tanár - felvételről - gyakorlatilag végtelen számú diákot képes oktatni, így a személyi és bérköltségek is csökkennek. 

Azok számára, akik terméket, vagy szolgáltatást értékesíthetnek, a webes kurzus szintén kiváló befektetés:

 • Könnyen elsajátíthatóvá teszi a termék használatához szükséges alapvető ismereteket, például egy szoftver használatát.

 • Hozzáadott értéket biztosít a vevők, résztvevők számára.

 • Támogatja az ügyfelek edukációját. 

 • Vagy akár segít megteremteni a termék vagy szolgáltatás célcsoportját. Egy életmód kurzus résztvevői például szívesen rendelnek később egészséges ebédet vagy étrendkiegészítőket.

A webes kurzusok tehát olcsó és energiatakarékos alternatívát kínálnak akár szélesebb közönség oktatására is. Mivel a részvétel a legtöbbször nincs helyhez és időhöz kötve, szinte bárki részese lehet a közös tanulásnak. 
 

Webes kurzusok vállalati környezetben - miért praktikusak?

Minél több és összetettebb a munka, annál valószínűbb, hogy még a felkészült munkatársaknak is idő kell ahhoz, hogy bizonyos vállalati folyamatokat elsajátítsanak. Egy egy cégen belüli változást sem feltétlenül könnyű mindenki számára feszültségek nélkül kommunikálni. 

A vállalati kurzusokat könnyű beilleszteni a dolgozók napirendjébe

Sok vállalatnál hatalmas tananyag halmozódik fel az évek során. Ez akkora információmennyiség, amelyet munkavégzés mellett gyakran nem könnyű követhetően feldolgozni. A hagyományos tanfolyamokon és képzéseken gyakran szinte lehetetlen pontosan követni a tanulók előrehaladását. 

Ha webes, vagy digitális oktatást választunk:

 • Rugalmas időbeosztással, a munkahelyi feladatokhoz alkalmazkodva tudjuk segíteni a kollégák tanulmányait.

 • Egyszere rövidebb fejezeteket, anyagrészeket is hatékonyan taníthatunk. 

 • Interaktív felületen oktathatjuk és kérhetjük számon a szükséges ismereteket.

 • Az anyagokhoz vissza lehet térni, a tudásbázis kereshető és frissíthető.

 • Mérni lehet a kollégák előrehaladását.

 • Akár személyes képzési tervet is összeállíthatunk.

A belső tréningek digitalizálásával rengeteg időt megspórolhatunk. Nagy előny, hogy sok kollégát képezhetünk felesleges adminisztráció és a munka megszakítása nélkül. A kreatív szünetekben, üresjáratokban vagy a direkt erre fenntartott időben is kiváló lehetőség kínálkozik arra, hogy a dolgozók átnézzenek és megtanuljanak néhány gyors leckét.
 

Hogyan valósítható meg?

Ma már többféle eszköz és platform létezik, amelyek alkalmasak arra, hogy online tanfolyamokat szervezzünk. Ezeknek a felületeknek azonban több hátránya is van. A “dobozos” megoldásokat könnyű kijátszani és feltörni. Gyakran költséges a használatuk és nem feltétlenül biztosítanak minden olyan lehetőséget, amire szükség van.

A LifeRay keretrendszer könnyen szerkeszthető, reszponzív megoldásokat kínál

A Webtown megoldásai ezzel szemben kényelmesek és egyszerűek, hiszen a Liferay DXP-nek köszönhetően képesek:

 • Kezelni a felhasználó profilokat. Akár minden felhasználó személyre szabott felülettel, például az általa választott vagy számra előírt kurzusok listájával találkozhat. 

 • Számos kész eszközt tartalmaz. Űrlapok, bejelentkezési modulok, útválasztók segítenek, hogy kreatív és érdekes rendszert lehessen létrehozni. 

 • A keretrendszer képes befogadni egyedi fejlesztéseket, kezelni a különböző szoftverek beágyazható moduljait. 

Mivel a kurzus egy egyedileg létrehozott felületen fut, általában nehezebb kijátszani, mint a “dobozos”, szokványos megoldásokat. Az adatok egyetlen, jól szervezett rendszerben futnak - ezt azt jelenti például, hogy az előmenetelt automatikusan a tanuló munkatárs céges profiljához lehet csatolni. A lehetőségek száma végtelen. 

Megoldásaink nem csak a vállalati rendszerben vagy az asztali számítógépről megnyitható portálon működnek. Lehetőségünk van reszponzív felületet létrehozni, a felhasználói erőforrás-lehetőségek figyelembevételével fejleszteni az oldalakon.

Rendszertervezési tapasztalatainknak hála nem csak a technikai kivitelezésben tudunk segíteni. Részt tudunk venni az anyagok hatékony megtervezésében, abban is, hogyan lehet egy-egy ilyen kurzust beleilleszteni a vállalati vagy üzleti stratégiába. 

Hosszútávú együttműködésben hiszünk a partnereinkkel - így nem csak egy kurzus létrehozásában, de akár a folyamatos fejlesztésben is részt tudunk válni. Ha kényelmes, hatékony, gördülékeny online kurzusra van szükséged, bátran keress fel minket!