Webtown blog

Gondolataink cikkekbe rendszerezve

null Mobil app, vagy web app - Melyik éri meg?

Tóth Enikő

Mobil app, vagy web app - Melyik éri meg?

Ma már szinte mindenki használ okostelefont Magyarországon. Sokak számára a mobileszközök jelentik az egyetlen módot, ahogyan az internethez csatlakozhatnak. Ebben a piaci helyzetben kézenfekvőnek látszik, hogy a magára valamit is adó cégnek mobil appot kell fejlesztenie. Ezerrel zajlik azonban a technológiai háború, a fejlődés pedig olyan gyors, hogy sokan azt mondják fusson csak az app “az interneten”. Melyik tábornak van igaza?

Mi a különbség a mobil és a web app között?

A mobil alkalmazást más néven natív appnak is nevezzük. Ez egy program, amelyik közvetlenül az eszközre települ, például úgy, hogy letöltjük az App store-ból, vagy a szolgáltató weboldaláról. 

A web app ezzel szemben a böngészőben futó alkalmazás. Ilyenkor nem feltétlenül egy, a telefonunk kezdő képernyőjén található ikonnal lépünk be a programba, hanem beírhatjuk a mobilon található internetes böngészőbe az alkalmazás webcímét. De természetesen parancsikont is elhelyezhetünk a rendelkezésre álló felületeken.

A felhasználók jelentős része a natív applikációt használja szívesebben mobiltelefonon, mint a böngészőben futó alkalmazást

A legnagyobb közösségi portál esetében például legalább 3 féle felülettel találkozhatunk. Kicsit mást látunk, ha a laptopon nézzük meg a Facebook-oldalát, kicsit más funkciói vannak a felületnek, ha a telefon vagy tablet képernyőjén bökünk az alkalmazás gombjára, és más felülettel találkozunk az “m”.-tal kezdődő, mobil böngészőben betölthető verzióban. 

Mire jó a natív app?

Egy felmérés szerint a mobilról internetezők 89%-a jobban szeret appot használni a telefonon, mint böngészős alkalmazást. De mi a helyzet, ha cégként a másik oldalon állunk és mi magunk szeretnék saját alkalmazást készíteni?

Natív appot készíttetni sok szempontból jó ötlet:

  • Kiváló marketing eszköz. Az app logója folyamatosan látszik a telefon képernyőjén. Ha jól ügyesen bánunk a push üzenetekkel, remek, plusz kommunikációs csatornát nyerünk. Az app ráadásul feltölthető a különböző szolgáltatók alkalmazás-áruházaiba is. Komoly reklámértékkel bír az AppStore-ban, a GooglePlay-en vagy a Huawei App Galery-ben is megtalálható a szoftverünk.

  • Hozzáadott érték. Lehet, hogy a fő terméked nem az app, de egy praktikus alkalmazás rengeteget hozzátehet az eredeti koncepcióhoz. Ha a konyhai mérleghez egyből kalória kalkulátort vagy receptkönyvet lehet letölteni, az már egy prémium életmód termék. Több, mint egyszerű háztartási eszköz.

  • Gyorsan és könnyen elérhető. A rendelési folyamat esetén például kulcsfontosságú, milyen gyorsan lehet leadni az igényeket. Ha nem kell böngészőt nyitni, lépéselőnyben vagyunk. 

  • Személyre szabható. A mobiltelefonokat általában egy személy használja. A mobil applikáció ezért személyesebb és biztonságosabb is lehet, mint egy webes alkalmazás.

Miért jó a webes app?

A böngészőben futó alkalmazások nagy előnye, hogy… a böngészőben futnak! Ez azt jelenti, hogy minden olyan eszközön működnek, amelyeken található valamilyen browser. Ha odafigyelünk a webes ergonómia modern szabályaira, egyetlen alkalmazást futtathatunk okosórán és smart tv-n is.

A saját webes app fejlesztése mellett az szól, hogy:

  • nincs szükség letöltésre. Viszonylag kis teljesítményű készülékeken, például régebbi típusú mobiltelefonon is működik. 

  • olcsóbban fejleszthető és karbantartható lehet, hiszen könnyebb megoldani a platformok közötti átláthatóságot. 

  • az üzleti életben az ügyintézés még mindig desktopon történik. A szórakoztató célú internetezés helyett.

  • beágyazható. Akár több hivatkozás mutathat rá, több helyről elérhető lehet.

A céges kommunikáció még mindig sokszor történik számítógépről

Melyiket érdemes választani?

A kérdés ezen a ponton egy kissé beugratós, mert sokszor nincsen választásunk. Ha valamilyen kulcsfontosságú adminisztratív feladatot szeretnénk megoldani az appal, valószínűleg jobban járunk, ha elsődlegesen webes fejlesztésben gondolkozunk. Ezzel a megoldással ugyanis az alkalmazás szinte biztos, hogy elérhető lesz a legtöbb platformon. 

Ilyenkor a kérdés inkább az: fejlesszünk-e a webes app mellé natív változatot is. Ennek elsősorban akkor van értelme, ha a feladat tényleg kritikus fontosságú és viszonylag gyakran van szükség az app használatára. Évente egy-két alkalomért - főleg, ha van más kommunikációs csatornánk is a felhasználóval - nem biztos, hogy érdemes mobil appot készíteni. 

Előfordulnak fordított esetek is. Még mindig szép számmal találni olyan példákat, ahol előbb volt mobil alkalmazás, mint webes app. Ez többnyire akkor van így, ha az applikáció maga a termék, vagy fontos kiegészítője annak - mint például egy fitnesz karkötő esetében. 

Ha van egy erős natív appunk, érdemes legalább néhány alapvető funkciót a weben is elérhetővé tenni. Ez főleg kényelmi szempontból lehet fontos: a nagyobb odafigyelést igénylő feladatokat még mindig sokan intézik szívesebben a számítógépes felületen. Marketing szempontból is jó döntés lehet, ha kipróbálható az app a weben. Szimpatikus, ha letöltés nélkül is meg lehet ismerkedni a funkciókkal. 

Mobil app vagy webes app? Mindkettő!

Ha B2B alkalmazást szeretnénk készíteni, mindenképpen érdemes böngészőben futó verziót kínálni. A munka ilyenkor nagy valószínűséggel egy laptop előtt, vagy valamilyen kényelmes és ergonomikus eszközzel folyik. Nagy könnyebbség, ha nem kell külön eszköz, például céges mobiltelefon az app használatához. Sok cég tiltja a saját eszközein az alkalmazások telepítését - egy webappal viszont ez a korlátozás “kijátszható”.

Miben segíthet a Webtown?

Ahogyan látszik, a web app vs. natív app meccs eredménye inkább döntetlen, mint egyértelmű előny egyik vagy másik versenyző oldalán. Mind a natív, mind az böngészőben futó alkalmazásoknak megvannak a maguk előnyei. Általában mind a két platform fejlesztése megéri, inkább azt kell eldönteni, melyik oldalt hangsúlyozzuk. 

A Liferay keretrendszer ebből a szempontból nagyon jó megoldást kínál. A technológia lehetővé teszi a különböző platformok integrálását. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a kapuk mind a webes, mind a natív app számára nyitva maradnak. Lényegesen kevesebb fejlesztéssel lehet elkészíteni ugyanannak az alkalmazásnak a natív, vagy böngészőben futó változatát. 

Választás helyett tehát inkább a két technológia megfelelő kombinációját javasoljuk. A natív és a webes működésnek is megvannak a maguk előnyei. Érdemes nyitva hagyni annak a lehetőségét, hogy mind a két platform jó tulajdonságait használhassuk, a lehető legkevesebb fejlesztés és technológiai áldozat árán. 

Lépj velünk kapcsolatba és szívesen mesélünk még az applikációk fejlesztéséről!