Webtown blog

Gondolataink cikkekbe rendszerezve

Az intranet halott - vagy mégsem? Milyen a modern belső kommunikáció?

Tóth Enikő

Az intranet halott - vagy mégsem? Milyen a modern belső kommunikáció?

Facebook csoportok, e-mail listák, közös, a felhőbe töltött dokumentumok. Ha belső kommunikációról van szó, a cégek nagyon találékonyak. Az elmúlt években rengeteg projektmenedzsment eszköz, közösségi felület, kooperációt lehetővé tevő platform jelent meg. Belső rendszert, intranetet fejleszteni ma már valahogy nem divat. Pedig egy jól tervezett hálózat rengeteg hasznot hozhat egy cég életébe.

Miért van szüksége egy cégnek intranetre?

Egy vállalkozás értékeit nem csak a technikai eszközök, gépek, berendezések és a munkatársak felkészültsége adja. Az egyik legfontosabb értékmérő a felhalmozott közös tudás. Ez sok mindent jelenthet, például:

  • A kialakított, hatékony munkafolyamatokat és szervezeti struktúrát
  • Értékesítési tapasztalatot, a felhasználói életutakba nyert betekintést
  • Céges kutatásokat, belső tapasztalatokat

Ezeket az információkat a hatékonyság érdekében meg kell őrizni és átadni, amikor arra szükség van. Egyfelől szükség van az adatok titkosítására  - hiszen nem lenne jó, ha a fontosabb részletek a konkurenciánál kötnének ki. Fontos a rendszerezés és megfelelő archiválás, valamint az információk naprakészen tartása. Emellett az is, hogy azok, akinek az adatokkal dolgozniuk kell, azonnal elérjék a tudásbázisnak azt a részét, amelyre szükségük van.

Az intranet az otthoni munkavégzés során is segítség

Erre a leghatékonyabb eszköz egy letisztult, jól navigálható felület, ahol minden logikusan és áttekinthetően elérhető, amelyik azt is garantálja, hogy illetéktelenek nem juthatnak hozzá az adatokhoz. Erre a harmadik féltől származó megoldások, a menedzsment programok, fájlmegosztók korlátozottan alkalmasak. A feladatot nehéz a megfelelő, egységes, belső platform nélkül megoldani.

Intranet a gyakorlatban

Az intranet egy olyan belső hálózatot jelöl, amelynek az adataihoz nem lehet nyilvánosan hozzáférni. Olyan, mint egy belső, titkos weboldal, amelyik az összes olyan adatot tartalmazza, amelyhez a cégen belül munkához szükség van. Az intranet használható például:

  • Az új kollégák betanításakor, egyfajta kézikönyvként, vagy a tréninganyagok tárolóhelyeként.
  • A mindennapokban, az információ rögzítésére, a precedensek megfelelő feljegyzésére.
  • Megerősítésként, elbizonytalanodás és vitás kérdések esetén.

Természetesen az intranet nem csak egy passzív tudásbázis. Számos hasznos funkcióval is ellátható. Belső határidőnaplók, szabadságtervezők, haladási naplók, faliújságok és interaktív felületek is létrehozhatók, de integrálhatjuk a belső applikációkat is.

Az intranet appokkal és sok más hasznos funkcióval is kiegészíthetőA harmadik féltől származó platformokhoz képest az intranet rugalmas és biztonságos. Megfelelő karbantartás mellett kicsi az esélye az adatszivárgásnak. Az intranet egy biztonságos, egyedi, univerzális információs központként szolgálhat, ideális a cégen belül tudás megőrzésére, elérésére és bővítésére is.

A mi megoldásunk

Partnerünk, a Liferay már több mint egy évtizede törekszik arra, hogy modern intranet rendszerek fejlesztését tegye lehetővé. Ennyi idő alatt számos, különböző területeken tevékenykedő cég vette igénybe ezt a platformot a belső felületek fejlesztéséhez. Ez alapján pedig egyre több felhasználói igényre derült fény. Ezeket ma a Liferay gyakorlatilag teljes mértékben képes kiszolgálni.

A modern intranet bármilyen platformon elérhető lehet. Akár tárgyalás alatt is segít.

A Liferay legnagyobb előnye, hogy nem csak egy fejlett belső hálózatot építhetünk ki általa, hanem egy szinte tökéletes munkaeszközt is nyerünk. A rendszerhez egy komplett webes tartalomkezelő rendszer és egy rendkívül felhasználóbarát felület is tartozik. Ez hatalmas kontrollt ad a cégek kezébe, hiszen rengeteg művelet fejlesztői közreműködés nélkül is elérhető. A dolgozók saját maguk tudnak például új oldalakat létrehozni, el tudják készíteni a céges elégedettségmérés kérdőíveit, feltölthetik a tanulmányaikat, prezentációikat, megoszthatják másokkal a tapasztalataikat.

A Liferay rendszere telepített formában is rendelkezésre áll és felhő alapú működtetést is lehetővé tesz. Lehetséges csak megadott gépeken használni a rendszert, de akár a weben keresztül is csatlakozni lehet a céges tudásközponthoz, a cég igényeitől függően.

A rendszer szinte teljesen szabadon bővíthető, egyéni fejlesztésekkel pedig gyakorlatilag bármilyen elképzelhető funkcióval ki lehet egészíteni azt. A különböző szolgáltatóktól bérelt rendszerekkel ellentétben ezt a platformot nem lehet kinőni: gyakorlatilag végtelen számú felhasználóval és alkalmazással is üzemeltethető.

Büszkék vagyunk rá, hogy már több mint 10 éve vagyunk a Liferay partnerei, a közelmúltban pedig megkaptuk a Liferay Multinational Platinum Partner státuszt, tovább mélyítve az együttműködést a cég fejlesztőivel. A rendszer telepítésén és üzemeltetésén túl a rendszertervezésben is tudunk segíteni, így biztosítjuk, hogy a megrendelőink egy hosszú távon is jól működő, zökkenőmentesen használható rendszert kapjanak kézhez, hiszen a belső portálrendszer sok munkatárs számára magát a céget, a vállalati filozófiát jelképezi.

Tudjuk, mennyire fontos a munkavégzés során az átláthatóság és a biztonságérzet, ezért arra törekszünk, hogy a legjobbat nyújtsuk az együttműködés során. Fordulj hozzánk bizalommal, hogy közösen kialakítsuk a céged számára kifogástalan rendszert!