Webtown blog

Gondolataink cikkekbe rendszerezve

Digitális irányítás, emberi erőforrások

Tóth Enikő

Digitális irányítás, emberi erőforrások - Így tartja meg a munkaerőt a digitalizáció

Fluktuáció. Ez az egyik legnagyobb kihívás, amellyel egy modern munkaadónak szembe kell néznie. A munkaerő folyamatos vándorlása egyre nagyobb probléma. A nagyvállalatok egy része már beépítette a működésébe ezt a hatást, a kisebb cégeknek azonban még mindig komoly veszteségeket okoz, ha néhány hónap után elveszítik a nagy gonddal kiválasztott kollégát. Mit lehet tenni a munkaerő megtartásáért, és hogyan segíthet ebben a digitalizáció?

Mi a baj a fluktuációval?

Egy kolléga felvétele és távozása mindig költséges folyamat egy cég életében. Az újonnan belépő munkatársat be kell vezetni a rendszerbe. Az interjúztatás, a beléptetéssel járó adminisztráció, a betanítás és képzés költségei rengeteg kiadást jelentenek. Egy-egy munkatárs távozása is sokba kerül: az adminisztráció, a kiesett munka, az átmenetileg lelassuló folyamatok szintén megterhelik a kasszát.

Annak, hogy valaki a távozás mellett dönt, számos személyes oka lehet - és ezek egy részén a legjobb HR stratéga sem tud változtatni. A háttérben viszont akad néhány közgazdasági és munkaerő-piaci folyamat is. Ezekre felkészülve van remény a munkatársak megtartására vagy legalább a fluktuáció negatív hatásának csökkentésére.

Miért vándorol a munkaerő?

A kis- és középvállalkozások vezetői gyakran tapasztalják: hiába jó a vállalati hangulat, hiába biztosítanak kiemelkedő fizetést és jó munkakörnyezetet, bizonyos pozíciókat csak ideig óráig tudnak betöltetni. A nagy gonddal kiválasztott munkatársat néha magasabb fizetéssel bírja távozásra egy cég, néha az indok az, hogy a kolléga új kihívásokat keres. Van, aki kiégésre, pszichés problémákra hivatkozik - akkor is, ha látszólag stresszmentes, jó környezetet sikerült biztosítani.

Állítsd meg a fluktuációt megfelelő digitális rendszerek segítségével!

Minőségi munkaerőből hiány van. A jól képzett, rövid idő alatt betanítható dolgozókat ezért a cégek gyakran akaratlanul is elhalásszák egymástól. Emiatt sok cég arra kényszerül, hogy egyszerűsítse a folyamatait, vagy kompromisszumot kössön, és egy kevésbé gyakorlott munkatárssal töltesse be az adott pozíciót. Ennek okán azonban a dolgozók gyakran monotonnak és eredménytelennek érzik a munkájukat, vagy épp ellenkezőleg, úgy találják, túl nagy felelősség szakadt a nyakukba.

Megtartani vagy elengedni?

A fluktuáció hatásait a vállalkozások általában két taktikával igyekeznek kiküszöbölni. Vagy igyekeznek minden erejükkel megtartani a kollégákat, vagy alkalmazkodnak a helyzethez és úgy szervezik a munkát, hogy mindenki gyorsan pótolható legyen. Mind a két módszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai. A digitális megoldások pedig mind a két helyzetben tudnak segíteni.
Ahhoz, hogy a munkatársak hűségesek maradjanak, általában megfelelő bérezés, motiváló munkakörnyezet és változatos feladatok szükségesek. Ha viszont azt szeretnénk, hogy senki ne váljon pótolhatatlanná, egyszerű és jól szervezett folyamatokra, univerzális rendszerekre és nagy állandóságot biztosító belső felépítésre van szükség. A kettő látszólag ellentmond egymásnak. Az egyensúlyt azonban nem is olyan nehéz megteremteni.

Miben segíthet a digitalizáció?

A magas fokú digitalizáltságot és az automatizált folyamatokat gyakran szokás hibáztatni a munkaerő vándorlásáért. Sokan panaszkodnak arra, hogy a számítógép-használat egyhangúvá tette a munkát. Az automatizálás miatt rengeteg folyamat jóval egyszerűbb. Megszűntek az összetett, kreativitást igénylő pozíciók, így a munkaerő könnyebben “elhasználódik”. Szerencsére a kép ennél jóval árnyaltabb. Akármelyik utat válassza is a cég, a korszerű digitális élmény mind a két esetben segítheti a vállalati célokat.
Az automatizálással és megfelelő digitális megoldásokkal sokkal gördülékenyebb a munkavégzés.

Ha a vállalkozás úgy dönt, megtartani szeretné a kollégákat, az alacsonyabb szintű folyamatok automatizálása és a fejlett belső technológia hatékonyan tudja csökkenteni a dolgozókra jutó adminisztratív terheket. Ha az ügyfelek is gördülékeny rendszerrel találkoznak, nagyobb az elégedettség és kisebb az esélye a konfliktusoknak. Az eredmény tehát egy kényelmesebb és nyugodtabb munkahelyi környezet.

Ha viszont inkább a hatások mérséklése a cél, szintén segít, ha a folyamatok egy része automatikusan is működik. A vállalati keretrendszerek nagy átjárhatóságot biztosítanak: aki egyszer dolgozott már hasonló körülmények között, az akár átképzés nélkül is könnyen beilleszkedik egy másik pozícióba. Az automatizáltságnak köszönhetően nem feltétlenül kell szakmai ismeretekre betanítani a kollégákat. A munkába álláshoz sokszor az is elég, ha a saját folyamataikat el tudják végezni. A tudásuk elmélyítésére később, a munka közben is van lehetőség.

 

Létezik helyes módszer?

Minden vállalat igénye más és minden cég és csapat másképpen tud alkalmazkodni a munkaerőpiac kihívásaihoz. Ahogyan a HR stratégiában, úgy az automatizálásban és a cég digitális megoldásainak fejlesztésében sincsen egyedüli üdvözítő út. De ez nem jelenti azt, hogy hatékony segítség sem létezik.

A Webtown csapatánál több éves tapasztalattal rendelkezünk céges rendszerek tervezésében és telepítésében. Ez alatt az idő alatt számos folyamattal és kihívással találkoztunk, sok csapattal dolgoztunk együtt. Ennek köszönhetően tudjuk, hogy egy-egy rendszer telepítése és technikai előkészítése önmagában nem elég. Ahhoz, hogy a digitális élmény teljes legyen, azokra az emberekre is szükség van, akik használják majd.

Arra törekszünk, hogy ne csupán egy technikailag megfelelő rendszert alkossunk, hanem egyedi, cégre szabott megoldást - akár azon az áron, hogy több kész megoldást ötvözünk és alakítunk át a céloknak megfelelően.

Ha választ keresel a munkaerőpiaci kihívásokra a fentiekkel kapcsolatban, kérd a Webtown csapatának tanácsát ide kattintva!