Webtown blog

Gondolataink cikkekbe rendszerezve

Liferay & Webtown - Egy sikeres együttműködés története

Tóth Enikő

Liferay & Webtown - Egy sikeres együttműködés története

A Webtown 15 éves történetének egyik legnagyobb sikere, hogy a közelmúltban a mindösszesen 5 vállalat számára felajánlott Liferay Multinational Platinum Partner státuszt fogadhattuk el. Mindez 10 éves, közös munka eredménye a világ egyik egyik legnagyobb és legösszetettebb DXP-jével. Bonyolultan hangzik? Pedig a történet egyszerű. Egy évtizeddel ezelőtt egy eltökélt fejlesztőcsapat rátalált egy remek eszközre. Az együttműködésből pedig azóta digitális élmények színes garmadája született.

Mi az, hogy DXP?

A DXP, vagyis Digital Experience Platform tulajdonképpen egyfajta keretrendszert jelent. Amikor egy cég digitalizálni szeretné a folyamatait, általában nem arra ad megbízást, hogy készítsünk a számára mikroszegmentáción alapuló marketing felületet vagy kódoljunk a számára űrlapokat eDM feliratkozáshoz. A megbízások valahogy így hangzanak:

 

 

  • “Szeretnénk, ha az ügyfél maga tudná módosítani a szerződése adatait, ha azok megváltoznak.”

  • “Meg kéne oldani, hogy a vevőink otthonról tudjanak biztosítást kötni.”

  • “Szükségünk vagy egy belső rendszerre, ahol a kollégáink minden partnercég adatait látják.”

 

Minden ilyen megoldás egy sor apró elemből áll. A szerződés adatainak módosításához például szükség van egy digitális felületre, ahová az ügyfél beviheti az adatait. Ellenőrizni kell, hogy valóban az adatok tulajdonosa ül-e a gép előtt, tehát jó, ha van valamiféle felhasználói azonosítás, és nem árt, ha visszajelzés, üzenet is érkezik arról, hogy a módosítás megtörtént.

A céges portál nem csupán egy weblap, hanem funkciók összessége

Bár minden cég folyamatai egyediek, az egyes állomások nagyon hasonlítanak. Ezért vannak cégek - mint a Liferay is - akik ezeket az építőköveket előre lefejlesztik. Amikor digitális élményt tervezünk egy cég számára, már nem kell minden egyes regisztrációs ívet, hírlevél feliratkoztató rendszert, belső tudásbázist tartalmazó utasításgyűjteményt lefejleszteni. A modulokat elég testre szabni és a megfelelő sorrendben összeállítani, hogy végül egyedi rendszert kapjunk.

Csalás-e keretrendszert használni?

Ezen a ponton persze - gondolhatnánk - jogos a kérdés: “én egy egyedi portált szeretnék. Miért fizessek valamiért, amelyik ugyanolyan elemekből áll, mint amit akár a versenytársaim is bármikor használhatnak? Mitől lesz ez jobb megoldás?”

 

A választ az építőiparból hozott példával szoktuk magyarázni. Ma már nagyon ritka, hogy egy kivitelező cég maga égesse ki az építkezéshez használt téglákat, saját asztalosai állítsák össze az ablakokat és az ajtókat vagy házi vegyészek kísérletezzék ki a tökéletes habarcsot. A legtöbb ilyen vállalkozás különböző rendszereket használ: másik cég zsákos betonját, hőszigetelési megoldását, tetőfedő rendszerét. Ennek ellenére ritkán találni két teljesen egyforma házat (vagy ha mégis, ennek oka van).

 

Hasonló a helyzet a vállalati digitális keretrendszerekkel is. Az elemek tökéletesen testreszabhatók és szinte a végtelenségig lehet őket variálni. Az előnyök közül néhány:

 

  • Nem kell minden egyes modult egyenként tesztelni. Biztosabb és gyorsabb rendszert lehet építeni az előre gyártott elemekből, hiszen azok szinte 100%-os eséllyel tökéletesen működnek önmagukban és egymás mellett is az adott helyzetben.

  • Sokkal gyorsabb a tervezés, hiszen véges számú elemből kell és lehet válogatni. Nem kell egy sor folyamatot újonnan feltalálni, mindent össze lehet állítani meglévő és működő megoldásokból.

  • A megrendelő valójában két profi csapat munkáját tudhatja magáénak. Aki a Webtown csapatára bízza a folyamatai digitalizálását, megkapja a Liferay fejlesztők szakértelmét is.

Miért számít a hosszú távú együttműködés?

A Liferay 2004-ben alakult, mi, a Webtown pedig szinte a kezdetek óta a cég partnereiként tevékenykedünk, Liferay eszközöket használva a legösszetettebb projektekhez is. 10 év alatt rengeteg különleges megbízásunk volt. Készítettünk például:

 

És még sorolhatnánk (szerencsére)...

 

Mára rengeteg tapasztalattal rendelkezünk a rendszerfejlesztésben. Ez azt jelenti, hogy az az évek alatt mélyen megismertük a Liferay által kínált eszközöket. Pont úgy, ahogyan egy jó építész fejében is gyorsan összeáll a fentebb már említett épületek terve, nekünk is hamar kész megoldásunk van a rendelkezésre álló eszközökből. De a közös munka nem merül ki ennyiben.

A hosszútávú együttműködés során a Liferay és a Webtown kölcsönösen tanul egymástól

Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a Liferay csapatával. A termékek a mi visszajelzéseink és igényeink szerint is fejlődnek. Részt veszünk a cég oktatásain, de ugyanakkor mi is a rendelkezésükre állunk, megosztjuk velük a tapasztalatainkat és ötleteinket. 10 év alatt pedig ebből az együttműködésből rengeteg új, jobb, gyorsabb és könnyebben alkalmazható megoldás született.

A platinum partneri státusz előnyei

Kezdetben Silver, később Gold, aztán 2015 óta Platinum státuszban működtünk a Liferay partnerprogramjában, míg idén bekerültünk a Liferay Multinational Platinum Partner nevű igen elit csoportba (a világon összesen 5 ilyen partner van jelenleg). Ez azt jelenti, hogy egyike vagyunk annak a kevés cégnek, akik a legmagasabb szintű Liferay alapú szolgáltatást képesek nyújtani, nem csupán Magyarországon, hanem világszerte is.

 

Ma már Bécsben és Varsóban is működik irodánk, lengyel, osztrák és teljesen nemzetközi ügyfelekkel is együtt tudunk dolgozni. Mivel azonos keretrendszert használunk egy-egy cég esetében, óriási és összetett rendszereket tudunk építeni.

 

Az azonos keretrendszer például azt is jelenti: egy nagyvállalat dolgozói ugyanazt a rendszert, ugyanazokat a műveleteket használják a központban és a rendszer utolsó weboldalán is. Egy cseh kolléga ugyanúgy képes lehet műveletet végezni a spanyol, vagy éppen a központi oldalon, mint a saját nemzetének site-ján. Az eredmény gyors, hatékony és stresszmentes munkavégzés, hatalmas átjárhatóság a cég digitális felületein.

Miért éri meg hosszabb távon gondolkozni?

Nem csak a Liferay csapatával és termékeivel tervezünk hosszú távon együttműködni. Arra törekszünk, hogy ügyfeleinkkel is tartós kooperációt alakítsunk ki. Rendszert fejleszteni tulajdonképpen egyszerű. Éveken át frissíteni, karban tartani és korszerűsíteni a megoldásokat jóval nehezebb feladat.

A keretrendszer gyakorlott használata gyorsítja a fejlesztést

A digitális élmény akkor működik igazán jól, ha nem engedjük elavulni, ha időről-időre hozzá tudjuk igazítani a szolgáltatást a felhasználói igényekhez és lehetőségekhez. Míg évekkel ezelőtt csodaszámba ment ha valaki számítógépes felületről rendelt valamit, ma már mobiltelefonon keresztül is gond nélkül vásárolhatunk, sőt, az internetezés belépő szintű eszközévé a különböző mobilgépek léptek elő. Ez rengeteg felkészülés igényel a cégek részéről.

 

Liferay partnerként folyamatosan lépést tudunk tartani a legújabb fejlesztésekkel, sőt, lehetőségünk van arra is, hogy javaslatot tegyünk azok irányára. A partnereink így biztonságos, koherens és kiszámíthatóan működő megoldásokkal találkozhatnak - hosszú éveken át.

 

Ezen az oldalon pedig kapcsolatba léphetsz velünk, hogy megkezdhessük együtt a következő Liferay DXP-alapú fejlesztést.